Авторизация
ХОЧЕШЬ ЗНАТЬ ПРАВДУ - СМОТРИ КАНАЛ "STV"
 

Власність зобов'язує. Апеляційна скарга міської ради.


Посилання на попередні програми:
Платити повинні всі! / Власність зобов’язує. ОСББ «Троїцька, 17» проти Одеської міської ради як представника територіальної громади
Що ще потрібно зробити, щоб отримати гроші після рішення суду?


Чергове засідання за позовом ОСББ «Троїцька-17» до Одеської міської ради як представника Одеської територіальної громади щодо виплати боргу по внесках у сумі 98 358 грн. цього разу відбулось у Південно-західному апеляційному господарському суді за апеляційною скаргою міської ради.
Суд першої інстанції рішенням від «19» грудня 2022 р. по справі № 916/1553/22 задовольнив позов ОСББ «Троїцька-17», зобов’язавши стягнути борг з Одеської міської ради.
Для виконання рішення суду співвласники багатоквартирного будинку по Троїцькій, 17 звернулися листом до Державної казначейської служби України. Але, як бачимо з її відповіді, «Одеська міська рада не має відкритих реєстраційних рахунків. Рахунки цієї установи, з яких можливо було здійснити безспірне списання, в управління Казначейства або будь-якому іншому територіальному органі Казначейства відсутні» – кінець цитати.
Через такі обставини представники ОСББ зробили наступний крок — звернулися до відділу примусового виконання рішень. Проте Одеська міська рада подала скаргу до Господарського суду Одеської області, вважаючи відкриття виконавчого провадження неправомірним.
Докладніше інформацію щодо подальших подій та рішення суду можна отримати з наших попередніх програм:
Платити повинні всі! / Власність зобов’язує. ОСББ «Троїцька, 17» проти Одеської міської ради як представника територіальної громади
Що ще потрібно зробити, щоб отримати гроші після рішення суду?
На сьогодні ОСББ свої гроші ще не отримало, а Одеська міська рада не погоджується з попередніми рішеннями суду.
Замкнуте коло? Як таке може бути можливим, запитає платник податків. Навіщо стільки засідань суд мусить кружляти навколо однієї справи – рахунку в казначействі немає, добровільно виконувати рішення суду сторона не хоче, раз-у-раз намагаючись вивести з-під фокусу найпростіше питання.
На початку 1990-х років до законодавства були внесені зміни щодо системи власності та управління житловими та нежитловими приміщеннями, що, зокрема, містить можливість органів місцевого самоврядування отримувати права на ці приміщення.
Однак, згідно з законами України, власники та співвласники житлових і нежитлових приміщень мають тримати ці приміщення в належному стані, витрачаючи на це кошти, що збираються через сплачення внесків.
Як же зробити можливим вирішення питання сплати внесків Одеською міською радою, яка не має рахунку у Казначействі?
Тобто, якщо під час затвердження міського бюджету окремою статтею ввести оплату внесків, питання може буде вирішено? Все так просто? Було б бажання?...
Ось через такі правові терени іноді доводиться йти на шляху до розв’язання, здавалося б, нескладної правової задачки. Відповідь, на думку українця з середньою освітою, як 2+2=4, може бути одна. Є рішення суду першої інстанції від «19» грудня 2022 р. В ньому чітко сказано про необхідність стягнути борг з Одеської міської ради.
…Але хто буде стягувати? – За законом це має робити Казначейство. Проте в Одеської міської ради немає рахунку, тобто Казначейству немає звідки стягнути ці кошти… Залишається Управління забезпечення примусового виконання рішень. Але й тут – загвоздка, воно не може стягувати, бо в законодавчих нормах є прогалини…
Ми не будемо переказувати все, що ви зараз бачите на своїх екранах. Якщо забажаєте, почитайте, (гадаємо, що за допомогою рішень та постанов судів пересічний громадянин, якщо має необхідну терплячість, може отримати диплом юриста)… Але, в цьому конкретному випадку, мабуть, знайти правильне рішення виявилося не таким легким завданням для членів суддівської колегії, адже судове засідання Південно-західного апеляційного господарського суду було перенесено на два тижні. І от вже 8 листопада та сама колегія суддів у складі головуючого судді: Аленіна О.Ю. та суддів: Богатиря К.В., Філінюка І.Г., продовжила розгляд справи
Перед нами – постанова Південно-західного апеляційного господарського суду від «08» листопада 2023 р. Після кількох сторінок обґрунтування зі зверненням до відповідних статей бачимо висновок:
1. Апеляційну скаргу задовольнити.
2. Ухвалу Господарського суду Одеської області від 21.08.2023 по справі №916/1553/22 скасувати.

Дотримання будинку в належному стані потребує систематичних фінансових витрат, які йдуть на ремонт та обслуговування будівлі, комунікаційних систем, придбання матеріалів для ремонту, оплату комунальних послуг і багато іншого. Тому задля безпеки та комфорту мешканців важливим залишається вчасно сплачувати внески. І, звісно, робити це мають усі співвласники будинку. Адже скільки б не доводилося ходити по колу, намагаючись вирішити питання оплати, зокрема через суди, це тільки затягує ситуацію. А спільний діалог та співпраця всіх сторін — найкращий спосіб забезпечити раціональну діяльні сть для успішного дотримання будівлі в належному стані та забезпечення задоволення всіх сторін. Звичайно, якщо обидві сторони бажають знайти рішення проблеми…
Підготовлено за допомогою аналітичної платформи Youcontrol
Рейтинг новости: 
  • Не нравится
  • 0
  • Нравится
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
иконка
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Программы партнеров
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter