Авторизация
ХОЧЕШЬ ЗНАТЬ ПРАВДУ - СМОТРИ КАНАЛ "STV"
 

Платити повинні всі! / Власність зобов’язує. ОСББ «Троїцька, 17» проти Одеської міської ради як представника територіальної громади



98 358 грн. Господарський суд Одеської області Рішенням від 19.12.22 задовольнив позов Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Троїцька-17» до Одеської міської територіальної громади в особі Одеської міської ради про стягнення за рахунок місцевого бюджету суми у розмірі 98 358 грн.
Чому співвласникам будинку довелося звертатися до суду для захисту своїх прав? Чи є цей випадок поодиноким?.. Розбиратимемося далі.
Згідно із Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», власниками квартир та нежитлових приміщень у ньому можуть бути фізичні та юридичні особи, територіальні громади, держава. В багатьох будинках Одеси, як і інших українських міст, частина житлових або нежитлових приміщень належить територіальним громадам. Представником територіальної громади виступає певна міська рада. Тобто міська рада не є власником приміщення, але вона є представником власника, яким виступає Територіальна громада.
Як видно з матеріалів справи № 916/1553/22, Одеська територіальна громада в особі Одеської міської ради є власником підвальних приміщень № 502 і № 801 загальною площею 125,3 та 174,0 кв. м., та приміщення між 3-м і 4-м поверхами № 503 загальною площею 6,9 кв. м. (усього 306,2 кв. метрів) і співвласником спільного майна в багатоквартирному будинку за адресою Троїцька, 17. А власність зобов’язує (ст. 13 Конституції України, ст. 319 Цивільного кодексу України). Кожний власник зобов’язаний утримувати своє майно і витрачати на це кошти.
Згідно зі статтею 10 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», рішення зборів співвласників є обов’язковими для всіх співвласників.
Тобто, незалежно від того, фізична чи юридична особа, територіальна громада чи держава є власником якогось приміщення багатоквартирного будинку, вона повинна дотримуватися правил, встановлених загальними зборами співвласників, зокрема, сплачувати внески на управління будинком та утримання спільного майна.
Але, як ми знаємо, пусті приміщення в будинках роками можуть стояти законсервовані, а грошей на утримання цих будинків від власників таких приміщень не дочекатися також роками, не дочекатися й участі таких власників у зборах.
Загальні збори ОСББ «Троїцька-17», що підтверджено документально, щорічно затверджують внески і повідомляють про це всіх співвласників, зокрема Одеську територіальну громаду в особі Одеської міської ради. Відповідь ОМР – про неможливості сплачувати внески, через те, що «порядок проведення розрахунків за нежитлові приміщення територіальної громади, які знаходяться в будинках, переданих ОСББ — відпрацьовується». Проте за понад 3 роки переговорів та листування порядок сплати так і не був визначений.
Що робити? Звісно, відстоювати свої права, зокрема, в суді. Перше звернення було до Приморського районного суду Одеси, тому що це цивільний спір про невиконання співвласником своїх обов’язків. Проте Приморський районний суд відмовив у розгляді позивної заяви та рекомендував звернутись до Господарського суду Одеської області. Господарський суд прийняв справу до розгляду і задовольнив клопотання ОСББ щодо проведення засідань у режимі відеоконференцій.
Через воєнні дії в країні, пов’язані з ними повітряні тривоги та відключення електроенергії засідання кілька разів переносилися. Проте протягом півроку розгляд справи було завершено.
Щодо неузгоджених сторонами позицій.
1. Представник Відповідача вважає, що відсутність договорів на обслуговування та актів приймання-передачі виконаних робіт є підставою для несплати внесків на управління багатоквартирним будинком. Проте, ОСББ як непідприємницьке товариство і негосподарюючий суб’єкт, ніяких послуг (зокрема житлової послуги чи комунальних) надавати не може. Тому ніяких «договорів на обслуговування», «актів виконаних робіт (наданих послуг)» також, бути не може.
2. Наступна розбіжність в позиціях сторін — у питанні про визначення Відповідача за цією справою. Представник Відповідача вважає, що це — Одеська міська рада як юридична особа. Представники ОСББ вважають таку позицію помилковою бо: згідно з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, Одеська міська рада не є власником приміщень по вул. Троїцька, 17. Крім того, вона не має власних коштів і розрахункового рахунку для ведення фінансових операцій. А юридична особа відповідає за своїми зобов’язаннями лише власними коштами. Тому у позивній заяві Відповідачем визначена інша особа, а саме Одеська територіальна громада в особі Одеської міської ради. Саме так зазначено у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. І саме Територіальній громаді належать кошти, з яких формується бюджет міста. Так, Тергромада не є юридичною особою. Тому повноваження формувати бюджет, збирати кошти і розпоряджатися ними доручені представнику Тергромади, а саме Одеській міській раді. Управляти комунальним майном також доручено Одеській міській раді. Тому вона, як представник Одеської територіальної громади, має всі необхідні права та можливості виконувати обов’язки Тергромади як співвласника приміщень у багатоквартирному будинку по вул. Троїцька, 17.

Тобто, — резюмує Позивач — сплачувати внески на управління будинком та утримання спільного майна Одеська територіальна громада в особі Одеської міської ради зобов’язана, визнає це та має можливість виконувати свій обов’язок.

За результатами розгляду справи Господарський суд Одеської області задовольнив позов ОСББ «Троїцька-17» і прийняв рішення стягнути з Одеської міської ради, яка діє від імені та в інтересах Одеської міської територіальної громади, за рахунок місцевого бюджету, на користь Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Троїцька-17» 98 358 грн. заборгованості за внесками на управління будинком, а також суму судового збору. Додатковим рішенням суд задовольнив заяву ОСББ про компенсацію витрат на правничу допомогу.

Проте це не означає автоматичне надходження коштів на розрахунковий рахунок ОСББ. Наступний крок – виконавче провадження.

Підготовлено за допомогою аналітичної платформи Youcontrol
Рейтинг новости: 
  • Не нравится
  • 0
  • Нравится
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
иконка
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Программы партнеров
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter