Авторизация
ХОЧЕШЬ ЗНАТЬ ПРАВДУ - СМОТРИ КАНАЛ "STV"
 

Що ще потрібно зробити, щоб отримати гроші після рішення суду?



Посилання на програму "Власність зобов’язує. ОСББ «Троїцька, 17» проти Одеської міської ради як представника ТГ", яка була опублікована раніше.

Понад пів року тому Господарський суд Одеської області задовольнив позов ОСББ «Троїцька-17» до Одеської міської територіальної громади в особі Одеської міської ради про стягнення 98 358 грн.
Нагадаємо суть питання. В багатьох будинках Одеси (як, власне кажучи, й інших українських міст), частина житлових або нежитлових приміщень належить територіальній громаді, представником якої є міська рада. Так, Одеська ТГ в особі Одеської міської ради є власником кількох приміщень загальною площею 306,2 кв. метрів у багатоквартирному будинку за адресою Троїцька, 17.
Згідно з українськими законами, кожен власник ОСББ зобов’язаний утримувати своє та відповідну частину загального майна, витрачаючи на це власні кошти. Загальні збори ОСББ «Троїцька-17» щорічно затверджують внески і повідомляють про це всіх співвласників, зокрема Одеську ТГ в особі Одеської міської ради, яка, в свою чергу, повідомляє ОСББ про неможливості сплачувати внески, через те, що «порядок проведення розрахунків за нежитлові приміщення територіальної громади, які знаходяться в будинках, переданих ОСББ — відпрацьовується»...
...Отже, від оголошення та набрання законної сили рішення Господарського суду Одеської області, який 19.12.22 задовольнив позов ОСББ «Троїцька-17» до Одеської міської територіальної громади в особі Одеської міської ради про стягнення боргу, і додаткового рішення, яким суд задовольнив заяву ОСББ про компенсацію витрат на правову допомогу, пройшло понад півроку.
Але свої гроші ОСББ «Троїцька-17» досі не отримало. Замість цього почалося ходіння по колу.
Міська рада не має рахунків у казначействі. Тож як має бути виконано рішення суду? ОСББ двічі зверталося до Державної виконавчої служби.
На дії Державної виконавчої служби Одеська міська рада відреагувала скаргами. Їх було розглянуто в Господарському суді Одеської області 21 серпня 2023 року.
Представниця відповідача звернулася до ч.2 ст 6 ЗАКОНУ УКРАЇНИ Про виконавче провадження, де сказано:
. «Рішення про стягнення коштів з державних органів, державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ, ... виконуються органами, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.»
Але, як ми вже знаємо, у Одеської міської ради немає розрахункового рахунку, і через казначейство виконати рішення суду просто неможливо, хоча й звернення до Державної казначейської служби - це був перший крок ОСББ Троїцька 17 з метою повернення грошей за рішенням суду.
Представниця Державної виконавчої служби звернулася до НАКАЗу МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ, Про затвердження Інструкції з організації примусового виконання рішень, де прописано: "Відділу примусового виконання рішень управлінь забезпечення примусового виконання рішень міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України підвідомчі рішення, за якими: боржниками є територіальні органи центральних органів виконавчої влади та їх структурні підрозділи, місцеві суди, міські, районні або селищні ради чи районні державні адміністрації та їх структурні підрозділи, окружні прокуратури, інші територіальні підрозділи органів державної влади та їх посадові особи."
Суд став на сторону позивача. Засідання відбулося 21 серпня.
Але вже за тиждень ми мали можливість бути присутніми на наступному засіданні за цією самою справою. Цього разу розглядалася ще одна скарга Одеської міської ради на дії старшого державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень в Одеській області.
Згідно з документом, відповідача не задовольнила постанова про арешт майна, вартість якого, на думку представниці Одеської міської ради, перевищує суму боргу.
За даними аналітичної платформи юконтрол, майно, що було заарештоване — саме дві одиниці техніки, якщо не брати до уваги 1800 об’єктів нерухомості, або 2375 земельних ділянок, за вартістю може збігатися з сумою позову...
...Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представників скаржника та органу ДВС, суд вирішив відмовити Одеській міській раді у задоволенні і цієї скарги.
Сьогодні велика кількість будинків українських міст та містечок мають приміщення, що належать територіальним громадам. Суперечки щодо у тримання житлових та нежитлових приміщень в належному стані всіма співвласниками ОСББ відбуваються всюди. Чи повинні співвласники платити не тільки за себе,– питання риторичне.
Отже очікуємо на подальші події.
Підготовлено за допомогою аналітичної платформи Youcontrol
Рейтинг новости: 
  • Не нравится
  • 0
  • Нравится
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
иконка
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Программы партнеров
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter