Авторизация
ХОЧЕШЬ ЗНАТЬ ПРАВДУ - СМОТРИ КАНАЛ "STV"
 

ОСББ Нежилі приміщення



Під час будівництва, в усі часи радянської та сучасної, пострадянської, самостійної України, частина перших поверхів багатоквартирних будинків віддавалася під нежилі об'єкти. Певним порядком встановлювалися правила користування такими приміщеннями.
І якщо ще три десятиліття тому, до початку приватизації житлового фонду, ці приміщення належали державі, відомствам, то сьогодні будь-яка особа, яка приватизувала житлову квартиру, може перевести її в нежитловий фонд. Закон в цьому випадку проявляє певну гнучкість.
"...нежитлове приміщення - ізольоване приміщення в багатоквартирному будинку, що не належить до житлового фонду і є самостійним об’єктом нерухомого майна" - закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" - 2015 рік.
Під час будівництва будинку 10 на проспекті Небесної Сотні, у 1975му році, під нежитлові приміщення були виділені три під`їзди першого поверху загальною площею 1600 квадратних метрів. У приватизації 1991 року вони участі не брали, залишившись у муніципальній власності. Проте з моменту створення ОСББ виникли деякі запитання.
Ми пройшлися з камерою навколо зазначеного будинку. Побачили таку картину.
Сотні квадратних метрів нежитлового приміщення стоять порожніми, викликаючи питання: "Чому саме?!" Адже вони повинні приносити прибуток місту , а їхні власники мали б взяти на себе відповідну частину обов`язків з утримання будинку.
Все це стосується як муніципальної, так і приватної форми власності
Сьогодні в будинку існує вже не 5, а 13 нежилих приміщень, Переведення житлових приміщень у нежитлові в нашій країні стало нормою.
Хоча ще з часів існування Української РСР, відповідно статті 8 Житлового кодексу, яка діє й сьогодні, "Переведення придатних для проживання житлових будинків і жилих приміщень у будинках державного і громадського житлового фонду в нежилі, як правило, не допускається. ..Переведення жилих будинків і жилих приміщень відомчого і громадського житлового фонду в нежилі провадиться за пропозиціями відповідних міністерств, державних комітетів, відомств і центральних органів громадських організацій.
Переведення жилих будинків і жилих приміщень, що належать колгоспам, у нежилі здійснюється за рішенням загальних зборів членів колгоспу або зборів уповноважених.
Переведення жилих будинків житлово-будівельних кооперативів у нежилі не допускається."
За час, що минув з початку приватизації житлового фонду, величезна кількість квартир, розташованих на перших поверхах багатоквартирних будинків, а іноді і перші поверхи повністю, перейшли в комерційне користування. Ми вже звикли до того, що магазини, салони, аптеки, поліклініки, стоматологічні кабінети, клуби знаходяться у безпосередній близькості від нас. Це навіть стало зручним.
Однак, найчастіше ситуація йде в розріз із інтересами мешканців будинків. Шум, самовільна зміна архітектури будівель, самозахоплення прибудинкової території - неповний перелік проблем, з якими стикаються співвласники багатоквартирних будинків. , незважаючи на те, що відповідно до ч. 4 ст. 14 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків». , будь-яке переобладнання свого житла у офіс чи магазин не повинно порушувати права інших мешканців будинку, або сусідів.
В Україні немає єдиного нормативного акта, в якому був би визначений алгоритм переведення житлового будинку в нежитловий. Але реалізувати задумане можливо.
Бізнес-структури, звичайно, зацікавлені в активній роботі, з метою отримання максимального прибутку. Що, в свою чергу, веде до збільшення навантаження на систему будинкових комунікацій, які, здебільшого, давно вимагають заміни, у зв'язку з моральним і матеріальним зносом. Лінії водопроводу, каналізації, електропостачання, у багатьох випадках мають бути паралельними загальнобудинковим. А для такої реорганізації потрібні чималі кошти
Наступний камінь спотикання - опалення. Вирішуючи питання, господарі нежитлових приміщень часто ставлять індивідуальні газові котли. Що це означає для багатоквартирного будинку?
Ну і нарешті. Питання, так би мовити, розширення житлової (або вже нежитлової площі). В повсякденному житті ми можемо побачити, як суцільно і поруч біля будинків виростають додаткові архітектурні конструкції, додаючи квадратні метри нежитловим приміщенням і, тим самим, відбираючи їх у співвласників ОСББ.
Проте ж статті 42, 89 Земельного кодексу закріплюють право співвласників багатоквартирних будинків на землю:цитуємо: "Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України."
Останнім часом кількість нежитлових приміщень зростає дуже стрімко Як саме відбувається розширення території під приміщеннями? Дивіться в наступному сюжеті.
Рейтинг новости: 
  • Не нравится
  • -1
  • Нравится
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
иконка
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Программы партнеров
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter