Авторизация
ХОЧЕШЬ ЗНАТЬ ПРАВДУ - СМОТРИ КАНАЛ "STV"
 

Кому заважає розслідування "Де знайти управу на колекторів? Алекскредит."?


Підготовлено за допомогою аналітичної платформи Youcontrol та іноземних реєстрів відкритих джерел інформації.
16 серпня 2020 року Телеканал STV Бюро Журналістських Розслідувань розмістив на YouTube каналі відеоматеріал під назвою «Де знайти управу на колекторів? Алекскредит.» На момент розслідування компанія ТОВ "Алекскредит", заснована 22.05.2017, була відповідачем у 132 цивільних судових справах (на 1.05.21 це число, за даними аналітичної компанії https://youcontrol.com.ua/, зросло до 218 .)
В програмі йшлося про діяльність колекторських фірм, про погрози родичам та друзям боржників, що є порушенням українського законодавства. З відкритих джерел інформації, які знаходяться у вільному доступі в Інтернеті, нами було знайдено відомості щодо засновників, які володіють декількома такими самими компаніями, зареєстрованими в зруйнованому будинку у Дніпрі. Далі ниточка потягнулася до ізраїльських і кіпрських компаній.
У вересні розслідування «Де знайти управу на колекторів? Алекскредит.» стало ПЕРЕМОЖЦЕМ КОНКУРСУ ЖУРНАЛІСТСЬКИХ РОЗСЛІДУВАНЬ "Викриваємо і впливаємо: топ розслідувань, проведених з YouControl" та отримало головний приз.
Через 7 місяців після публікації програми, та після прийняття Верховною Радою України 19.03.21 закону №4241 «щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості». , 06 квітня 2021 року нами було отримано листа щодо нібито «порушення конфіденційності» в відеоконтенті на протязі 4 хвилин 10 секунд.
08 квітня 2021 року ми надіслали відповідь з докладним обґрунтуванням законності поширеної інформації.
Не зважаючи на те, 2 травня відео було заблоковане з формулюванням: "Заходи щодо вашого контенту були прийняті, оскільки на нього надійшла одна або кілька офіційних скарг. Ми розглянули ваш запит і визначили, що не можемо зняти встановлені обмеження." І все!
Тобто, правове обґрунтування, на підставі якого відмовлено в розблокуванні матеріалу, відсутнє. У листі не вказано, ні те, скільки саме – "одна або кілька" – скарг отримано, ні те, який конкретно документ з наведених в відео "порушує" закони про конфіденційну інформацію, ні те, які це "офіційні скарги", від яких саме осіб вони отримані; – що, на наш погляд виглядає як формальна "відписка", і свідчить про неправомірність відмови.
Розслідування «Де знайти управу на колекторів? Алекскредит.» проведено з використанням інформації, отриманої нами з ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ ДАНИХ і знаходиться у ВІЛЬНОМУ ДОСТУПІ В ІНТЕРНЕТІ. Це відомі українські та світові сайти - ви можете побачити їх на екрані.:
https:// opencorporates.com/, https://youcontrol.com.ua/, https://efiling.drcor.mcit.gov.cy/DrcorPublic/, https://ring.org.ua/, https://www.google.com/intl/ru/earth/, https://www.google.com.ua/maps?hl=uk&tab= rl, https://www.khtulhu.org.ua/blog/891-progulka-po-dnepru-starinnaya-zastrojka-po-ul-patorzhinskogo.html, https://minjust.gov.ua/spysok-der-reest-ta-not, https://nomeratelefonov.com.ua/, реєстри відкритих даних Кіпру, і т.д. ЖОДНИХ ДАНИХ, ВКАЗАНИХ ЯК КОНФІДЕНЦІЙНІ В ФОРМІ СКАРГИ YOU TUBE, ПРОГРАМА НЕ МІСТИТЬ.
Відповідно до статті 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації», "публічна інформація в формі відкритих даних є дозволеною для подальшого вільного використання та поширення. Будь-яка особа може вільно її копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, в тому числі в комерційних цілях, в поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту. Цією ж статтею передбачено, що публічна інформація, що містить персональні дані фізичних осіб, отримана за поданням запиту у формі відкритих даних, тому що ці особи (суб'єкти даних) вже дали свою згоду на поширення таких даних відповідно до закону. Будь-яких обмежень, в т.ч. необхідності отримання додаткової згоди фізичної особи для подальшого використання публічної інформації в формі відкритих даних, що містить персональні дані про нього, закон не передбачає.
Відповідно до статті 19 Конституції України, правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Тому при відсутності будь-яких законодавчих заборон щодо поширення публічної інформації в формі відкритих даних, будь-яке поширення такої інформації (в т.ч. той, що містить персональні дані фізичних осіб, які попередньо дали свою згоду на їх поширення) яка розміщена в Єдиному державному реєстрі та / або інших відповідних джерелах, - може безперешкодно використовуватися необмеженим колом осіб з будь-якою незабороненою законом метою ".
На підставі перерахованих доводів вважаємо, що хтось з корисливих мотивів ввів в оману YouTube. Наша компанія не порушила правил конфіденційності, як і ніяких інших правил відеохостингу Youtube. Наші юристи займаються вирішуванням питання.
Вважаємо, що блокування відео «Де знайти управу на колекторів? Алекскредит.» порушує міжнародні стандарти свободи слова та закони про журналістську діяльність, що, в свою чергу, завдає шкоди репутації YouTube.
Сьогодні розслідування «Де знайти управу на колекторів? Алекскредит.» можна знайти на інших ресурсах, у вільному доступі в Інтернеті.
Рейтинг новости: 
  • Не нравится
  • 0
  • Нравится
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
иконка
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Программы партнеров
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter