Авторизация
ХОЧЕШЬ ЗНАТЬ ПРАВДУ - СМОТРИ КАНАЛ "STV"
 

ОСББ Нежилі приміщення частина 2



За останні 5 років українські ОСББ отримали чимало проблем, пов`язаних із створенням та існуванням нежитлових приміщень.
У попередній програмі ми розповідали про деякі з них.
Співвласники будинку №10 на проспекті Небесної Сотні стурбовані ситуацією, коли на їхні плечі лягла необхідність вносити додаткові на обслуговування житла замість власників нежитлових приміщень, на перебудову своїх будинків, на додаткові навантаження на мережі електро-, газо-, теплопостачання.
Окрім п`яти нежитлових приміщень комунальної власності, які існують з моменту спорудження будинку у 1975 році, сьогодні більше понад 1600 кв.м. існують як нежитлові приміщення. Багато років перші поверхи будівель знаходяться перебувають під прицілом ділків, які ні за що не пройдуть повз такого ласого шматка.
Відповідно до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків». , будь-яке переобладнання свого житла в офіс чи магазин не повинно порушувати права інших мешканців будинку, або сусідів. Тобто збори співвласників ОСББ мають визначати, чи можна перебудовувати квартиру, чи не порушує така дія прав мешканців будинку. Але чи співіснують мирно закон та дії представників бізнесу?
Перед нами два витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, з різними індексними номерами, але під одним реєстраційним номером об`єкта нерухомого майна (державна реєстрація, відповідно ним, проведена одночасно, 10.03.21 о 15:36:22):
У першому витязі йдеться про те, що об`єкт нерухомого майна: квартира, яка є об`єктом житлової нерухомості. Загальна площа- 37 кв.м., підстава для державної реєстрації - договір купівлі-продажу 1587 виданий 10.03.21, видавник - Ярош Олена Миколаївна
У другому витязі об`єкт нерухомого майна: нежитлове приміщення, , загальна площа-54 кв.м., Дата, час державної реєстрації - також 10.03.21, 15:36:22. Підстава для державної реєстрації -договір купівлі-продажу № 1587, виданий 10.03.21 о 15:36:22, видавник приватний нотаріус Ярош Олена Миколаївна; та висновок 133562, виданий 10.03.21, видавник:Приватне підприємство "ГЛАВІНВЕСТГРУП".
ПП "ГЛАВІНВЕСТГРУП" було зареєстровано 19.11.2018 . Розмір статутного капіталу - 1000 грн. Основний вид діяльності: діяльність у сфері права, Інші види діяльності: будівництво житлових і нежитлових будівель, організація будівництва будівель, діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах, діяльність у сфері архітектури
Приватне підприємство "ГЛАВІНВЕСТГРУП", згідно з даними, отриманими з відкритих реєстрів, фігурує у 4 судових справах щодо, за заявами позивачів, проведення "самочинних реконструкцій приміщень" "самовільного будівництва на самовільно зайнятій земельній ділянці"... . Одна із судових справ - за кримінальним провадженням.
Засновник, кінцевий бенефіціар та уповноважений керівник підприємства - Гаврилюк Олександр Васильович - є особою, яка зареєстрована в Луганській області, на тимчасово окупованій території. Причому реєстрація відбулася під час воєнних дій на сході У країни.
На фото бачимо, як виглядало приміщення в будинку 10 на проспекті Небесної Сотні 23, 24, 25 червня відповідно. На відео бачимо, як воно виглядає тепер.
9 липня 2021 року пройшли відбулися збори співвласників будинку, які висловили "протест діям, що вчинені власником приміщення без згоди співвласників"... Пройшло три місяці. Будівництво завершенЕ...
відео
Перед нами документи, які свідчать про бажання співвласників ОСББ відстояти свої права, та відповіді на них.
Відповідь Департаменту з благоустрою міста від 13.07.21: "Дозволів на проведення будь-яких земляних робіт за вказаною адресою департаментом не видавалось. Додатково повідомляємо, що спеціалістами Департаменту проведена перевірка, за результатами якої на відповідальну особу складено протокол про адміністративне порушення за (відповідною) статтею. Матеріали направлені на розгляд адміністративної ком ісії Київської районної адміністрації"
Відповідь Київської районної адміністрації від 20.07.21 (стосовно захоплення земельної ділянки):"... відповідальною особою роботи з реконструкції об`єкта проводились за відсутністю дозвільних документів..., у зв`язку з чим на відповідальну особу було складено протокол про адміністративне порушення"
Також за цим самим питанням, було здійснено Звернення громадян на гарячу лінію 1535
Мешканці будинку зверталися до Одеської обласної енергопостачальної компанії з питанням про - цитуємо:"викрадення електроенергії шляхом її самовільного використання" (лист датовано 2-м серпня 2021 року)
Далі: Відповідь Державного архітектурно-будівельного контролю одеської міської ради від 1.09.21:"Відповідно до даних реєстру будівельної діяльності, відсутня реєстрація дозвільних документів за вказаною адресою", і: "Оскільки власник або його уповноважена особа під час неодноразових виїздів за вищезазначеної адресою були відсутні, ... Управлінням направлено листа до Одеського районного управління поліції №1..."
Відповідь Державного архітектурно-будівельного контролю одеської міської ради від 21.09.21:Ваше звернення було включено до порядку денного засідань зазначеної комісії 13.09.2021 року та 20.09.2021 року, про що Вас було повідомлено у встановленому порядку. Відповідно до п.7 порядку №553, у зв`язку з Вашою неявкою 20.09.2021 року Ваше звернення залишено без розгляду
Управління державного архітектурно-будівельного контролю одеської міської ради було зареєстровано 25.12.2015 року. Вражає кількість судових справ, в яких йому довелося виступати відповідачем за роки існування. Дійсно, якщо стільки судитися, коли ж працювати?
13 березня 2020 р. своєю постановою № 218 Кабінет міністрів України заявив про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції.
Проте країна й досі чекає результату
П`ять років тому, в одному з перших розслідувань з питань створення ОСББ, ми звертали увагу громадськості на те, що в недалекому майбутньому, в умовах недосконалої законодавчої бази, у питанні ОСББ проглядається невпинне зростання кількості ложок дьогтю в бочках із медом. Сьогодні ми бачимо, що, на жаль, тоді мали рацію. Дуже часто ситуація з нежитловими приміщеннями йде в розріз із інтересами мешканців будинків. Дуже часто виходить вона з- під контролю. Самовільна зміна архітектури будівель, самозахоплення прибудинкової території – проблеми, вирішувати які треба на законодавчому рівні, на рівні держави.
Підготовлено за допомогою аналітичної платформи Youcontrol
Рейтинг новости: 
  • Не нравится
  • 0
  • Нравится
Оставить комментарий
Авторизация через facebook:
иконка
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Программы партнеров
  • Комментируют
  • Сегодня
  • Читаемое
Мы в соцсетях
  • Facebook
  • Twitter